måndag 6 januari 2014

En marsipanelefant

Gårdagen spenderades i Strängnäs, med tanke på släktens årliga lilla julfirande. En gemensam middag bestående av tonfisksås, och sedan marsipanbakning. Med gemensamma krafter, både skalas och mals mandeln som sedan blandas ut med resten av degen. Omsorgsfullt knådas den till marsipan som sedan delas och färgas. När marsipanen så är färdig är farmor den som varje år färdig först med sina figurer. En figur av varje färg, vid jul är figurerna grisar och vid påsk är figurerna kycklingar (dock krävs det ett tränat öga för att se skillnad på dessa grisar och dessa kycklingar).
Undertecknad brukar vara den som sitter längst (tillsammans med en tapper kusin). Även om jag visserligen fuskade i år, och gjorde väldigt många kuber som jag bara doppade i smält choklad (marsipan är nämligen godast med choklad, och det är inte så roligt att lägga ner supermycket tid på fina skapelser om en ändå ska dränka dem i choklad sen. Någon elefant och en årlig ros blev det i alla fall.


Blir du sugen på att göra egen marsipan? Receptet har du här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar