söndag 1 december 2013

Julklappstips 8, sticka norska lappetøfler (perfekt för avancerade stickare såväl som kompletta nybörjare)

För två år sedan (när jag bodde i Norge) fick jag ett par sådana här i julklapp, blev stormförtjust, fick mönstret och gjorde ett par som jag gav bort i julklapp förra året. Så jag talar verkligen utifrån egen erfarenhet när jag säger att dessa hemgjorda tofflor är en väldigt uppskattad julklapp.













Dessa tofflor är fantastiska, ser jätteprofessionella ut, men kan i princip göras av vilken nybörjare som helst (jag kommer i översättningen länka till instruktionsvideos så även nybörjare har en chans). När en stickat färdigt tovas de i tvättmaskinen, det gör att det inte behöver bli superjämnt stickat från början, vilket verkligen kan hjälpa till på traven om en är nybörjare.

För att tofflorna ska kunna tovas så måste garnet vara av ull, och det kan ju självklart inte vara behandlat ullgarn som håller för maskintvätt. Då tovas det inte.

Originalmönstret har ni här, ett tips är att bara kopiera in bilden i ett word-dokument så blir den lite större och tydligare. För er som inte har norskan helt på plats kommer en översättning här.

Så gör du:

(de använder ullgarn som passar till stickor nummer 4, nu minns jag inte riktigt exakt hur stora de blev, men tippar att det är typ motsvarande strl 37-38, dock går det att påverka storleken lite. Blir de lite för små efter tovningen, prova dra ut dem lite. Blir de lite för stora prova att köra dem en omgång till i tvättmaskinen)

1. Rutorna stickas såhär:
Lägg upp 22 maskor och sticka rätstickning tills du har en kvadrat, cirka 22 varv.
Sticka 6 stycken fyrkanter efter varandra i en sammanhängande remsa.
Plocka upp 22 maskor längs högerkanten på den första fyrkanten och sticka 2 kvadrater till.

2. Sticka en till toffelremsa innan du börjar med monteringen.

3. Montering:
Sy med små kaststygn med samma färg som den ena av fyrkanterna du syr ihop.
Vik rutorna som på teckningen, fig.a visar och sy ihop.
Forma rutorna som i fig. b visar och sy samman ruta 4 och 5.
Det kan vara lite svårt, men se på fig. c, forma rutorna till en toffel och sy ihop.

4. Tovning;
Tvätta de färdiga tofflorna i tvättmaskin på 60 grader. Använd grönsåpa som tvättmedel.

(Jag tycker att det lättaste är att gnida in grönsåpa i tofflorna med hjälp av en frottéhandduk, sedan tvätta tofflorna med samma handduk utan något annat tvättmedel.)

Det enda som kan vara lite knepigt är själv monteringen. Vet inte om det hjälper men på den här norska bloggen är det illustrerat med foton istället för teckningar. Kanske är det lättare att se här hur det går till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar